Deniz Sistemleri

Türkiye’nin Sualtı Gücüne Yeni Katkı: STM NETA 300

Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM, milli mühendislik gücüyle geliştirdiği İnsansız Otonom Sualtı Aracı (İOSA) STM NETA 300’ü SAHA EXPO Fuarı’nda ilk kez tanıttı.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen bu ileri teknoloji sualtı aracı, 300 metre derinlikte mayın tespiti ve denizaltı keşif görevlerini yerine getirecek.

Savunmada Yeni Dönem: STM NETA 300

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin yıllardır Türk Donanması ve dost ülkeler için milli deniz platformları geliştirdiğini belirterek, “İnsansız hava ve deniz platformları, modern harp sahasının en önemli unsurlarından biri haline geldi. STM olarak, askeri denizcilik alanındaki kabiliyetlerimizi otonom sistemlerle birleştirerek STM NETA 300’ü geliştirdik. Bu sadece bir başlangıç; gelecekte farklı sınıflarda daha gelişmiş insansız sualtı araçları da üreteceğiz” dedi.

Mayın Tespiti, Arama Kurtarma ve Çevresel İnceleme

STM NETA 300, askeri ve sivil alanda geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Askeri görevler arasında mayın tespit ve imha operasyonları, keşif, istihbarat, denizaltı savunma harbine destek gibi kritik misyonlar bulunuyor. Sivil alanda ise deniz tabanı incelemesi, boru hatlarının denetimi, deniz arkeolojisi ve yenilenebilir enerji projeleri gibi alanlarda görev yapabilecek.

Güçlü ve Dayanıklı Tasarım

STM NETA 300, 5 deniz mili hıza ulaşabilen ve 24 saat boyunca görev yapabilen gelişmiş bir batarya sistemine sahip. Yandan taramalı sonar ve hassas navigasyon sistemleri sayesinde, yüksek doğrulukta veri toplayarak denizaltındaki tehditleri ve batıkları tespit edebiliyor. Ayrıca, her türlü suüstü platformundan atılabilmesi ve hızlı görev bölgesine sevk edilebilmesiyle operasyonel esneklik sağlıyor.

Mavi Vatan’da Caydırıcılığı Artıracak

STM, insansız sualtı araçları ailesini genişletmeyi hedefleyerek daha derinlerde görev yapabilecek orta ve büyük sınıf sualtı araçlarının geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. STM NETA Ailesi’nin, Mavi Vatan’ın korunmasında ve denizlerde caydırıcılığın artırılmasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor.

STM NETA 300’ün başarılı test sürecinin ardından envantere alınmasıyla Türk Deniz Kuvvetleri’ne ve savunma sanayiine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Selin Yurtseven

Sosyoloji bölümünden mezun olarak uzun yıllar medya alanında çalıştım. Ankara' da yerel gazetelerdeki editörlük deneyiminin ardından Defence Haber'de Savunma Sanayi alanında içerikler üretiyorum.

Haber Hakkında Yorum Yazın

Başa dön tuşu